Ναι, ναι το ξέρω πως αυτή η ιστορία με τα Blogs έχει προσλάβει μια μετα-genre μορφή (δηλ. οι bloggers στα blogs τους καταλήγουν να μιλούν μόνο για τα blogs και τελικά τα blogs θα υπάρχουν μόνο για τους bloggers που θα μιλούν για τα blogs που θα προέρχονται απο bloggers....)
Ουφ! Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που ασχολούμαι με το μέσο, αλλά αφορμή στάθηκε το περιώνυμο άρθρο σε ένθετο εφημερίδας (το οποίο ΔΕΝ διάβασα γιατί Λαμπρακειάδα δεν βάζω σπίτι μου) και για το οποίο γνωρίζω ότι προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
Αν και δεν δικαιοδοτούμαι δια να ομιλώ, καθότι νεοσσός στη βλογημένη βλογόσφαιρα με μόλις 3 μηνών παρουσία, παραθέτω για τους επίδοξους rookies μερικές βρεφικές απορίες ενός ...βλογομυξιάρικου:
- Καλά αφού ξεσκίστηκα στο ποστάρισμα comments γιατί κανένας παπάρας δεν πέρασε να αφήσει τίποτα και σε μένα?
- Θεέ μου, ήταν αρκετά έξυπνο το comment μου στο blog του Arxidia Kalavrezika* ή αυτός και οι κολλητοί του θα μου κλείσουν την πόρτα για πάντα?
- Την άλλη τη γλύφτρα που με το καλημέρα τους έχει βάλει όλους γραβάτα στο sidebar την είδες? Πού πρόλαβε και τους διάβασε? Στις υπερωρίες?
- Aν είναι η φωτογραφία στο profile δική του εγώ θα παντρευτώ το Ρέμο!
- Καλά, γαμώ την τρέλλα μου, τον ανθρωποδιώχτη έχω και το 0 sec στο StatCounter πέφτει σαν το χαλάζι?
- Δεν με διαβάζει! Δεν με διαβάζει! Και μου πουλάει μετά φούμαρα. Σε 117 δεν τελειώνει το ΙP του? Ε, έχει να μπει 43 ημέρες!
- Αυτός από την Αργεντινή που έκατσε 8 λεπτά, του κόλλησε το πληκτρολόγιο? Έπαθε αγκύλωση ή απλά έπεσα στην απογευματινή πίπα κάτω από το γραφείο?
- Αμάν πια με τα inside υπονοούμενα στα comments! Ρε παιδιά MSN, κινητά, e-mail, σταθερά, γραμματόσημα κτλ ΔΕΝ έχετε?
- Αν απαντώ στα comments σε post μου θα μου το προσάψουν όταν θα φτάσω τα 20?
- Να απαντώ στα comments σε post μου?
- Nα ΕΧΩ comments?
- Nα EXΩ BLOG?
Για το τελευταίο είναι πια αργά και είμεθα ανεπιστρεπτί στη σφαίρα του φιλοσοφικού ερωτήματος. Γιατί μην μου πείτε, ξέρετε κανέναν που να έκλεισε το blog του και να ΑΠΕΙΧΕ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ και ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ? Όλοι σαν τη διάλυση των Πυξ-Λαξ είναι: που μετράμε ήδη γύρω στις 20 τελευταίες συναυλίες....
Και επειδή blog σημαίνει (και) ψώνιο (και είμαι ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΟΜΜΕΝΟΣ ρε πούστη μου), να το το δικό μου:
- Τι είναι το blog (ιστολόγιο)?
Το διαδικτυακό ημερολόγιο (ιστολόγιο, blog) είναι το ημερολόγιο ενός χρήστη του διαδικτύου (ή μιας ομάδας χρηστών) με ανοιχτό περιεχόμενο, μορφή και συχνότητα. Η διαφορά με το παραδοσιακό ημερολόγιο είναι ότι ενώ κάποτε η προσωπική καταγραφή προορίζονταν για τεφτέρια, λευκώματα και σκόρπιες σελίδες συχνά καταχωνιασμένα και επτασφράγιστα κλειστά, σήμερα κάθε ιστολόγιο είναι προσβάσιμο στον καθένα. Αυτό γίνεται είτε στα τυφλά με τις μηχανές αναζήτησης, ή μέσω ‘συστάσεων’ από άλλα ιστολόγια. Κάθε επισκέπτης μπορεί να διαβάσει ένα ιστολόγιο, να δει και να κατεβάσει φωτογραφίες, κείμενα ή αρχεία, και σε πολλές περιπτώσεις να σχολιάσει δημιουργώντας έτσι μια παγκόσμια διαδραστική κοινότητα με την οποία ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί από καθημερινές απόψεις για μια ταινία ή ένα χόμπι, μέχρι τις πιο μύχειες σκέψεις του. Αυτή η τεράστια ευελιξία στην συνδιαλλαγή κάνει τα ιστολόγια την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή επικοινωνίας σήμερα.
- Πώς σχολιάστηκαν πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στα ελληνικά ιστολόγια?
Στις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου πέρσι, όταν τα επίσημα ειδησεογραφικά sites έδιναν τις πρώτες ώρες ελάχιστες πληροφορίες, οπτικοποιημένες μόνο με χάρτες και τα περιπολικά να έχουν σφραγίσει τους σταθμούς του μετρό, στα blogs είχαμε ήδη ανεβασμένες φωτογραφίες και video από το εσωτερικό των τρένων που είχαν ληφθεί με κινητά τηλέφωνα. Με αυτές τις εικόνες και με τις σκόρπιες ακατέργαστες προσωπικές μαρτυρίες που δεν είχαν φιλτραριστεί από κανέναν, η εντύπωση και η συμμετοχή ήταν για πρώτη φορά τόσο άμεση, και κατ’ επέκταση αυθεντική και αφτιασίδωτη.
Αλλά και σε ζητήματα ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας, δεν αρκούν παρά ελάχιστα λεπτά για να διαβάσεις τις πρώτες αντιδράσεις. Περιεκτικές ή αναλυτικές, ειρωνικές ή σοβαρές, εξομολογητικές ή κοινότυπες είναι πάντως αυθεντικές και ξεφεύγουν από την πατροναρισμένη τηλεοπτική φιλολογία. Το θέμα των υποκλοπών, ο ανασχηματισμός και τα σατιρικά σκίτσα με το Μωάμεθ αποτέλεσαν πρόσφατα δημοφιλή θέματα για δεκάδες bloggers και έδωσαν αφορμή για ανταλλαγή πολλών φωνών, προσωπικά όχι πάντα αρεστών, αλλά σίγουρα πρωτότυπων. Υπάρχουν 6-7 ιστολόγια (από τα 1500 και πλέον ελληνικά σήμερα…) που επισκέπτομαι καθημερινά και πιάνω έτσι τον παλμό της ημέρας από ανθρώπους που πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συζήταγα σε καθημερινή βάση.
Βέβαια, υπάρχουν και άγραφοι κανόνες που στην αυτορυθμιζόμενη κοινότητα των bloggers τηρούνται. Το nick (ψευδώνυμο) είναι το σημερινό ‘σήμα-κατατεθέν’ μας και έχει ‘ιερή’ υπόσταση! Δεν διανοείσαι να απευθυνθείς στον άλλο blogger με το πραγματικό του όνομα, ακόμη και εάν μένεις στο ίδιο σπίτι με αυτόν, ή να κοινοποιήσεις πράξεις ή απόψεις του εξ ονόματός του. Υπάρχουν και οι έλληνες stars bloggers με εκατοντάδες επισκέψεις την ημέρα και μερικές χιλιάδες αναγνώσεις των προφίλ τους. Μερικοί έγιναν columnists σε μοδάτα έντυπα, άλλοι θα προτιμούσαν να πατούσαν delete στο ιστολόγιό τους παρά να έκαναν συμμαχία με έναν εκδότη. ‘Όλα παίζουν και όλα έχουν υπόσταση τόσο προσωρινή, όση και η πραγματική ζωή.
* Φανταστικό όνομα blogger αλλά καθόλου άσχημο.