30 Ιανουαρίου, 2006

Η διαχείριση της ενοχής the hard way...



Στο Cache του Michael Haneke, μια κάμερα που προβάλλει το κρυμμένο κάτω από το χαλί της λήθης ενοχικό παρελθόν μας, έρχεται μια μέρα και γίνεται πρωταγωνίστρια. Αλήθεια, εσείς πώς διαχειρίζεστε τις ενοχές σας? Με τί τις ανταλλάσσετε για να ζείτε πιο ήρεμα, με τί τις αραιώνετε εκείνα τα βράδυα που σας επισκέπτονται, ποιός είναι ο προσωπικός σας εξορκιστής? Και πως θα σας φαινόταν όταν ένα πρωί βλέπατε με τρόμο ότι ο παλιός, σκοτεινός σας εφιάλτης εφεξής θα σας γίνει ένα ρούχο που θα το ντύνεστε κάθε μέρα?

Ο Haneke σε ένα ενοχλητικό αριστούγημα, χωρίς μουσική, χωρίς κανένα χάιδεμα στο θεατή και καμία συμπόνια για τον κινηματογραφικό ήρωα, δεν δίνει λύσεις τύπου whodunnit. Απλά μας οδηγεί στην επίπονη παραδοχή ότι ποτέ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ενοχές. Είναι μόνο ζήτημα χρόνου και όχι απλά συγκυρίας, όταν αυτό θα μας γίνει πικρή γνώση.

24 Ιανουαρίου, 2006

Μπούζι


Fucken coooold....

...αλλά τουλάχιστον ελπίζω να βρήκατε το δρόμο...


23 Ιανουαρίου, 2006

Κορίανδρος ή Μαϊντανός



ΤΟΠΟΣ
: Ο Λευτέρης, 42 ετών, ιδιοκτήτης ενός απλού αλλά επιβλητικού ξενοδοχείου στη λίμνη Κερκίνη, έχει αποκτήσει στους ντόπιους τη φήμη του ιδιόρρυθμου αρχιμάγειρα. Το βράδυ πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχει συγκεντρώσει τους δύο νεαρούς βοηθούς του (Βασίλη, 24 και Ισίδωρο, 26) απόφοιτους της σχετικής σχολής και τον πατέρα του, παλιό μάγειρα και παλαι ποτέ ιδιοκτήτη της πιο γνωστής τοπικής ταβέρνας (Μελέτης, 72). Είναι η γενική δοκιμή του γκουρμέ μενού που έχει καταστρώσει. Tο βράδυ των δοκιμών έχει τραβήξει...

Εσωτερικό Κουζίνας.12 και μισή μετά τα μεσάνυχτα.

ΜΕΛΕΤΗΣ

Πάντα ρε Λευτέρη να έχεις την τελευταία λέξη!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (αφήνει το πηρούνι δίπλα στο πιάτο)

Πατέρα,τα χόρτα με το καπνιστό χοιρινό και το γιαούρτι που έφτιαξες ήταν υπέροχα! Σε ευχαριστώ.

ΜΕΛΕΤΗΣ

Τόσα χρόνια μακριά μας, πού να τα μάθεις να τα ξεχωρίζεις εσύ τα αγριόχορτα ...

Έλα παιδί μου, άσε τα παλικάρια να πάνε να ξεκουραστούν για αύριο βράδυ.

Ο Ισίδωρος κοιτά ανυπόμονα την πόρτα.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Κύριε Μελέτη, δεν πειράζει! Που θα βρίσκαμε την ευκαιρία να μάθουμε τόσα πράγματα με την πρώτη μας δουλειά!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (τον κοιτά με ικανοποίηση)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αλλά και πιο υπερεκτιμημένο ταυτόχρονα όσο η εμπειρία, Βασίλη.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Εσείς το λέτε αυτό με τέτοια θητεία στην Αθήνα?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Κι όμως υπάρχουν πράγματα που θα ήθελα να γνώριζα από την αρχή. Να μην έχω τίποτα στο κεφάλι μου, παρά μόνο αυτή τη διαολεμένη περιέργεια.

ΜΕΛΕΤΗΣ

Εγώ σας καληνυχτώ παιδιά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (κοιτάζοντας λοξά προς το ρολόι)

Καληνύχτα πατέρα!

Ο Λευτέρης ξεκινά να δοκιμάζει τα 4 πιάτα που έχουν φτιάξει οι δυο σεφ.

ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Κύριε Λευτέρη, αύριο το απόγευμα θα βγάλω το κασόνι με το πορτό από το κελάρι. Να ζεσταθεί λίγο. Στους δεκατρείς με δεκαπέντε σερβίρεται!

ΒΑΣΙΛΗΣ

Και οι σαμπάνιες? Δεν τις βγάζεις κι αυτές μαζί?

ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Όχι ρε Βασιλάκη. Η σαμπάνια σερβίρεται 15 λεπτά αφού βγεί από το ψυγείο. Οχτώ βαθμοί. Τις έβαλα ήδη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Να που η γνώση υπηρετεί την απόλαυση! Ισίδωρε θα γίνεις έξοχος σωμελιέ!

ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Δηλαδή καθάρισα για απόψε?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (χαμογελάει)

Ναι, αλλά αύριο βράδυ σε θέλω Βάκχο! Ξεκούραστο όμως!

(τον χτυπά φιλικά στην πλάτη)

Καληνύχτα!

(Ο Ισίδωρος βγάζει βιαστικά την ποδιά και καληνυχτίζει.)

ΒΑΣΙΛΗΣ (με δισταγμό)

Δεν μου είπατε. Πώς σας φάνηκε η εκτέλεση στη συνταγή που μου δώσατε?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Δεν απογειώθηκε Βασίλη! Κάτι έγινε στο πουρέ κάστανο που δεν δένει με το κυνήγι.

ΒΑΣΙΛΗΣ (σκύβει το κεφάλι)

Συγνώμη! Θα καθήσω απόψε να το ξανακάνω!

Ο Βασίλης ανοίγει το ψυγείο και βγάζει ένα μπωλ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (του ακουμπά το χέρι για να τον αποτρέψει)

Μην στεναχωριέσαι για αυτά!

ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν μπορούσα να καταλάβω στη συνταγή σας τις δόσεις. Οι σκελίδες, όσο και να τις ψιλοέκοψα, μου βγήκαν μεγάλες... Μάλλον μπέρδεψα το κουταλάκι του γλυκού με της σούπας... Και με πόσο κορίανδρο πασπαλίζω στο τέλος?

(σκουπίζει στενάχωρα το μέτωπό του με το χέρι του)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Μα δεν χρειάζεσαι κάθε λεπτομέρεια για να φτιάξεις την τέλεια συνταγή!

(Ο Βασίλης τον κοιτά με απορία)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Αν σου έδινα ακριβώς τις ποσότητες, το στάδιο που έπρεπε να προσθέσεις το κάθε τι, τις θερμοκρασίες και τους χρόνους μέχρι το τελευταίο λεπτό, τότε θα έπρεπε να σου έδινα το βάρος και τις διαστάσεις που έχουν τα σκεύη, το υλικό που είναι φτιαγμένα, το τι καύσιμο να χρησιμοποιήσεις, ηλεκτρική εστία, γκάζι ή μήπως κάρβουνα….

(Ο Βασίλης χαμογελάει)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Αλλά τότε για να ήμουν πλήρης θα έπρεπε να σου έδινα και τη θερμοκρασία της κουζίνας…Και αυτό μας οδηγεί στο υψόμετρο στο οποίο μαγειρεύεις…Και στο τέλος θα μου ζητούσες να μάθεις πόσο κάνει να βράσει ένα αυγό στην κορυφή του Έβερεστ!

ΒΑΣΙΛΗΣ (γελώντας)

Αυτό θα το ξέρει ο Ισίδωρος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Άσε την ακρίβεια σε αυτόν λοιπόν! Εσύ δοκίμασε να βάλεις μπρος τις αισθήσεις σου. Αλίμονο στον σεφ που δεν τις εμπιστεύεται! Αλλά και στον κάθε άνθρωπο που δεν τις γεύεται όσο ακόμη είναι φρέσκιες. (Τον κοιτάει εξεταστικά)

ΒΑΣΙΛΗΣ

Στους έξι μήνες που είμαι κοντά σας νιώθω πως κάθε μέρα γνωρίζω μια καινούργια αίσθηση.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Για να σε δω!

Ο Λευτέρης ανοίγει το διπλανό δωμάτιο με τα αποθηκευμένα λαχανικά. Σκαλίζει βιαστικά κάτι και πλησιάζει κρατώντας ένα ματσάκι.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Κλείσε τα μάτια!

(Ο Λευτέρης πλησιάζει τον Βασίλη από πίσω του και σηκώνει το τρεμάμενο χέρι του με το ματσάκι χαιδεύοντας τη μύτη και τα χείλη του Βασίλη που κρατά τα μάτια του κλειστά)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Λοιπόν, κορίανδρος ή μαιντανός?

Ζορμπάς εξ ...Ελβετίας



ΤΟΠΟΣ
: Το πολυτελές ξενοδοχείο Beau Rivage στη Λωζάνη, στις όχθες της λίμνης Λε Μαν. Στις μαρμάρινες κουζίνες με τα απαστράπτοντα μεταλλικά σκεύη, μπαίνει σιγοτραγουδώντας ο ονομαστός Αρχιμήδης, Έλληνας σεφ χρόνια εμιγκρές,για την επιθεώρηση του μενού της Πρωτοχρονιάς. Στην κουζίνα οι έξι σου-σεφ που νευρικά έβαζαν τις τελευταίες πινελιές σκουπίζουν με την πετσέτα τους τα υπό δοκιμή πιάτα, παραμερίζουν στην είσοδό του και στέκονται στη σειρά.

Εσωτερικό Κουζίνας. Πρωί.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Πιερό λε φου πιάσε το νεράκι μου.

Ο Πιερό αφήνει τη στάση ημιανάπαυσης και γρήγορα ξεκρεμάει ένα μεταλλικό δίσκο και τοποθετεί προσεκτικά ένα μπουκαλάκι Evian και ένα κολωνάτο ποτήρι.

ΠΙΕΡΟ

Στην υγειά σας. Καλή επιτυχία γκραν μαιτρ Αρκιμέντ!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

(πίνει απολαυστικά το ποτήρι με το νερό και μετά περιεργάζεται το μπουκάλι με τις γνωστές βουνοκορφές)

Αχ αυτές οι κορυφές. Σήμερα τις είδα από το παράθυρο και αστράφτουν κάτασπρες στον ήλιο.

ΑΡΜΑΝΤ (Πρώτος τη τάξει σου σεφ)

Καλό σημάδι!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Το πρόβλημα αγαπητέ με τις κορυφές είναι άπαξ και τις πατήσεις πού πηγαίνεις μετά.

ΑΡΜΑΝΤ

Ο ουρανός είναι το όριό σας δάσκαλε!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (κολακευόμενος)

Αρμάνδε έχεις τον τρόπο σου! Για να δώ τα χτένια σου όμως. Γιατί γένια έχεις! (γελάει)

(Ο Αρμάντ Κοιτάει με απορία)

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Παλιά ελληνική παροιμία. Τόσο αρχαία όσο το συρτάκι!

ΑΡΜΑΝΤ

Λοιπόν, χτένια σε σάλτσα μανταρίνι! Γκαμπριέλ!

(Ο Γκαμπριέλ παρουσιάζει το πιάτο στον Αρχιμήδη)

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
(σιγοτραγουδάει το ρυθμό στο κλασικό συρτάκι)

Στην έσκασα Αρμάνδε! Δεν είπαμε πως όπως στο συρτάκι τα πιάτα ξετυλίγονται αργά και ηδονικά? Και σιγά-σιγά αρχίζουν να πετάνε φλόγες? Φλαμπέ! (κάνει την κίνηση της έκρηξης με τα χέρια) Φσσσσσσστ!

ΑΡΜΑΝΤ

Μα δεν σας καταλαβαίνω.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
Τα χτένια είναι το τέταρτο πιάτο φτωχέ μου Αρμάνδο!

ΑΡΜΑΝΤ

Μα αυτό ζητήσατε πρώτα!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Τα στερνά μπορεί να τιμούν τα πρώτα αγαπητέ, αλλά όχι στη γαστρονομία! Εδώ κάθε μπερμπάντης κόκορας του κοκ-ο-βεν, κάθε ψηλομύτα τρούφα στη σκιά της οξιάς, κάθε ξιπασμένη μύτη πιπερόριζας και κάθε κουκουτσάκι από το ακτινίδιο έχουν ένα ρόλο! Συγκεκριμένο και αναντικατάστατο.

ΑΡΜΑΝΤ

Ένα ρόλο στο έργο της απόλυτης φαντασίας της γεύσης!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Εύγε μαθητή μου! Και μην ξεχνάτε, ε και σε σας τα νεούδια το λέω, πως το φαγητό και το σεξ λειτουργούν περισσότερο με τη φαντασία παρά με την πραγματικότητα!

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΟΥ ΣΕΦ

(Γέλια)

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Το γελάτε? Γκαμπριέλ, (δοκιμάζει από το πρώτο πιάτο) αυτά τα κάστανα στη σούπα σου μου θυμίζουν το πρώτο κρυφό φιλί που πήρα πίσω από τη γέρικη καστανιά στην πλατεία του χωριού μου!

ΑΡΜΑΝΤ

Ντομινίκ, φέρε και την πάπια με το πουρέ σελινόριζας στο δάσκαλο!

(Ο Ντομινικ διστακτικά φέρνει το πιάτο με τα μαχαιροπήρουνα στον Αρχιμήδη που δοκιμάζει με ανυπομονησία)

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Δομήνικε πίσω ολοταχώς! Παιδάκια στη Βάρη έψηνες παιδί μου?

ΝΤΟΜΙΝΙΚ (κοκκινίζοντας)

Αυτοί δεν έχουν πάρει αστέρι Μισλέν δάσκαλε?

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (γελώντας)
ΒΑΡΗ οχι ΒΑΡΕΝ στραβάδι (στα ελληνικά)!

Α ρε πατρίδα!

ΑΡΜΑΝΤ

Ντομινίκ ο μαίτρ εννοεί πως πρέπει να ξαναπροσπαθήσεις στο ψήσιμο! Μον μαιτρ έχω να σας αποκαλύψω ένα μυστικό!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Μμμμ άσε το εφευρετικό μου μυαλό να το βρει.

ΑΡΜΑΝΤ

Θα σας συγκινήσει...

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Τα πανετόνε δεν ήρθαν από το Αμπρούτσι και θα βγάλουμε ... μμμ κουραμπιέδες?

ΑΡΜΑΝΤ

Οχι, οχι!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Η πιπεράτη μύτη της Deuz Rose Brut του ‘99 τάγγισε και παγίδεψε τα αρώματα φραγκοστάφυλου και γιασεμιού?

ΑΡΜΑΝΤ

Μην κουράζεστε! Θα σας πω μόνο πως πήρα το θάρρος και… στον πουρέ με τη σελινόριζα και το μήλο πρόσθεσα και ένα, αραχνοϋφαντο βέβαια, άγγιγμα ούζου!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Ούζο??? Τι ούζο?

ΑΡΜΑΝΤ (κοιτάζοντας συνομωτικά τους σου-σεφ)

Νομίζω πως θα εκτιμηθεί από τους συνδαιτημόνες του πρωτοχρονιάτικου μενού μας!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

(δοκιμάζοντας βιαστικά τον πουρέ με το πηρούνι)

Μα είναι βαλγκαίρ Αρμάντ! Η σελινόριζα έχει σκεπαστεί τελείως!

ΑΡΜΑΝΤ

Μον μαίτρ, το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι όλο reservee από ένα γκρούπ Ελλήνων! Συρτάκι! (απλώνει τα χέρια του)

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (γελώντας)

‘Ελληνες? Ντομινίκ, έλα εδώ! Σε χρήζω αρχιψήστη! Την Πρωτοχρονιά ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ!

ΑΡΜΑΝΤ

Δεν αντιλαμβάνομαι μον μαιτρ...

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Δεν χρειάζεται Αρμάνδε μου. Εσύ τρέχα να φέρεις μόνο τα λεμόνια! Πολλά λεμόνια!